Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 56 guests and no members online

User Rating:  / 5
PoorBest 

Halloween ABC

A

AZ007flagAmerikaans

Halloween is een typisch Amerikaans feest.

 

 B

Bijgeloof

Eigenlijk is Halloween ontstaan uit een bijgeloof, men dacht dat als men zich verkleden, ze de boze geesten konden verdrijven. Het vragen om snoep werd gezien als een offergave welke hun vrij zou waren van plagerijen door de geesten.

 

C

Christelijke impuls

Door Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november) heeft het Halloweenfeest ook een beetje een christelijke impuls.

 

D

Doden

Op 2 november Allerzielen, is de mogelijkheid om voor de mensen hun geliefde doden te eren. Je ziet wel eens dat mensen een waxinelichtje gaan branden bij het graf van hun geliefde.

 

E

Eve of AllSaints

Het engelse feest voor Allerheiligen.

 

F

Feest

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat we tijdens Halloween meerdere feesten vieren. Halloween, Allerzielen, Allerheiligen, Samhein en het oogst en slachtfeest van de Kelten.

  

G

AZ013halloweenGeesten

De slechte geesten die ze hopen te verdrijven met Halloween.

 

H

Halloween

Een feest wat we de laatste jaren steeds meer in Nederland en België zien. Ook de commercie (handel) heeft hier handig gebruik van gemaakt.

 

I

Ierse immigranten

De jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. 

 

J

Jack o lantern

De traditie rond de lampion (een Jack-o-lantern in het Engels) komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het verhaal gaat dat Jack, een dronkaard en een bedrieger, de duivel had bedrogen en door hem in een boom te laten klimmen. Jack had een kruis op de boom getekend zodat de duivel in de boom gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou Jack hem weer vrij laten.

 

K

Kelten

Er zijn verschillende ideeën over de afkomst van Halloween. De meest gangbare is dat Halloween de erfenis is van de Kelten. De Kelten vierden op 31 oktober het eind van het oogstjaar. Op 1 november begon het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Dat is de reden waarom de dorpelingen vreemde kleren aandeden om zich onherkenbaar te maken en dode geesten af te schrikken. Verder maakten de mensen herrie in de buurt waar ze woonden. Ze probeerden daarmee de geesten weg te jagen.

 

L

lampion-halloweenLampions

Men gaat tijdens Halloween langs de deuren met lampions gemaakt van pompoenen.

 

 

M

Magie

Vandaag de dag wordt het Halloweenfeest gevierd met zoetigheden, pompoenen,  zwarte katten, magie, kwade geesten (afkomstig van Samhain), spoken, skeletten en doodskoppen (afkomstig van Allerheiligen).

 

N

Niet

Voor de duidelijkheid, Halloween is niet ontstaan vanuit het aanbidden van de duivel. Het is ontstaan uit de het nieuwjaarsfeest van de Kelten en uit oude gebruiken van de Rooms-Katholieken en de Christenen uit Europa. In Amerika zijn er nog steeds kerken die Halloween met de kinderen vieren. 

 

O

Oudste

Halloween wordt gezien als een van de oudste feestdagen tot op heden. Zover bekend is het feest 2000 tot 5000 jaar oud.

 

P

AZ028pumpPompoenen

De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns. Toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze echter dat pompoenen veel mooier zijn dan knollen om als lantaarn te gebruiken. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

 

Q

Quasimodo

Quasimodo de klokkenluider van de Notre Dam. De man met de bochel op zijn rug is een figuur waarin men zich tijdens Halloween nog wel eens verkleed. 

 

R

Rooms-katholieken

De Rooms-katholieken namen de gebruiken van de Kelten over en deden alsof die van hen zelf waren. De manier waarop de gebruiken werden uitgevoerd veranderen steeds meer in rituelen. Mensen geloofden steeds minder in het verkleden om de geesten te verjagen. Het verkleden veranderde daarom in een gebruik wat bij Halloween hoorde, maar zijn betekenis verloren had.

 

S

Samhain

Het nieuwjaar van de kelten wat valt op 1 november.

 

T

Trick or treat

De gewoonte rond "trick-or-treat" (zeg: trikkor-triet, het betekent zoiets als "geef me iets lekkers of ik neem je te grazen") komt helemaal niet van de Kelten, maar van een negende eeuwse Europese gewoonte. Op 2 november (allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp overal bedelend om "zielen cake" (brood met krenten). Hoe meer cakejes een bedelaar kreeg, hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

 

U

Uitzinnigrigo 00245

Ook volwassen vieren vaak Halloween. Ze gaan dan niet langs de deuren, maar naar georganiseerde feesten getooid in allerlei kostuums.

 

V

Verkleden

Iets wat niet aan Halloween mag ontbreken is het verkleden.

 

W

Winkels

Omdat elk feest wat er gevierd wordt helaas ook gecommercialiseerd wordt, vind je in de periode voor Halloween heel veel artikelen over Halloween in de winkels en dat terwijl het in Nederland en België niet zo gevierd wordt als in Amerika.

 

X

X-foto

X-foto is het zelfde als een röntgenfoto. Op een röntgenfoto zie je het skelet van de mens. Het skelet is een van de voorwerpen waarmee de Amerikanen hun huis tijdens Halloween versieren.

 

Y

Yankee

Yankee is een spotnaam voor Amerikanen.

 

Z

krakelinZielenbroodjes

In sommige streken is de gewoonte gegroeid om op Allerzielen brood uit te delen aan de armen. Ook ontstonden zielenbroodjes zoals krakelingen, zoolgebakjes en gevlochten broodjes… Deze lekkernijen vinden we ook terug tijdens Halloween.

 

 

 

 

Zoeken

advertentie