Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 37 guests and no members online

User Rating:  / 1
PoorBest 

De meiden maken herfstboeketten

De meiden willen voor de herfst iets aparts doen. Aangezien er binnenkort een kerstmarkt is gaan ze herfstboeketten maken en herfstbladerenproberen te verkopen.
“Kim, ben je gisteren nog in het bos geweest om te kijken naar grote bladeren?”, vraagt Jasmine als de meiden weer bij elkaar zijn.
“Ik heb er heleboel meegenomen en liggen nu te drogen thuis. Zal ik ze gaan halen dan?”, vraagt ze. “Nee, dat hoeft niet. We moeten even kijken wat we allemaal hebben om boeketten te maken,” zegt Jasmine. “Vera, heb jij nog wat voor de herfstboeketten gehaald?”, wil Kim weten.
“Eigenlijk ben ik al heel actief geweest”, zegt ze heel snel. De meiden kijken haar aan en willen natuurlijk meer weten. “En wat dan?”, wil Jasmine weten.
“Ik heb een heleboel eikeltjes en beukennootjes gezocht en goed laten drogen. Vervolgens heb ik een dikke naald gepakt en ze strak tegen elkaar aangeregen. Als je dit in verschilde vormpjes doet krijg je de leukste dingen. Je rijgt alleen eikeltjes met en zonder dop of alleen beukennootjes, echt leuk. Die kunnen we leuk bij de boeketten stoppen of los verkopen. Ziet er zo gaaf uit, je zou ze moeten zien!”, roept ze enthousiast. “Kunnen we dan even naar jouw huis gaan om te kijken? Je maakt ons erg nieuwsgierig,” zegt Kim.

Ze gaan naar haar huis waar ze in de hal allemaal leuk aan elkaar geregen eikeltjes en beukennootjes zien liggen. “Ik ben helemaal verbaasd van je”, zegt Jasmine. Ze begint te lachen en raadt de meiden aan om het ook te proberen. “Ik zit net te bedenken dat dit ook erg leuk is met kastanjes. We nemen een groot kastanjeblad en maken in het midden kastanjes of makkejannen. Dan krijg je ook een leuk en grappig effect”, zegt Kim. “Oh, ik merk het al. We beginnen het leuk te vinden want er komen allemaal leuke ideeën”, zegt Vera.

Die middag gaan de meiden dan weer naar het bos om veel te verzamelen. “Gelukkig zijn we op de fiets. Al we alles moeten dragen dan zouden we de helft niet meenemen”, lacht Vera als ze weer op weg gaan naar huis. “Als we allemaal nu weer wat meenemen en goed laten drogen. Dan gaan we zaterdag de hele dag boeketten maken en dingen rijgen enzo. Is dat een slim plan?”, wil Jasmine weten. De meiden gaan akkoord en ieder neem een zak mee naar huis. 
Als Vera thuiskomst, komt ook net haar vader aangefietst. “Meisje, wat heb je nu allemaal weer bij je? Ga je dit ook binnen drogen?”, wil hij weten. “Ja pap, dat is allemaal voor onze herfstboeketten die we zaterdag gaan maken. Volgende week woensdag is de herfstmarkt, dan willen we het daar gaan verkopen. De markt is dit jaar voor een goed doel. Alles wat je verdiend of een gedeelte ervan mag je afgeven voor het goede doel. En wij willen er ook graag aan meewerken,” legt ze haar vader uit. 

Zaterdag komen de meiden bij elkaar bij Vera. Die hebben een grote tafel in de serre staan waar ze op mogen werken. Al vroeg in de ochtend is ze met haar moeder de tafel aan het leeg ruimen om er een kleed op aan het doen. “Zo nu even je spulletjes en wachten op de meiden en dan kunnen jullie aan de sla. Vind het wel een leuk idee. Ik ga er zeker ook één kopen,” zegt haar moeder. “Maar je weet nog niet eens wat we gaan maken, mam. Misschien vind je het wel niet leuk,” lacht ze. “Ik ga het zeker wel leuk vinden. Ik vond die eikeltjes en beukennootjes die je geregen hebt al zo leuk, dus met de boeketten komt het ook wel goed,” zegt haar moeder. 

Als de meiden er zijn drinken ze nog even warme chocomelk en dan gaan ze aan het werk. Ze zijn allemaal druk bezig. Dat is goed te merken. Normaal is het heel onrustig als de meiden bij elkaar zijn, er wordt flink geklets en gelachen, maar nu is het stil. Ze zijn allemaal geconcentreerd bezig. Eigenlijk wordt er alleen gesproken als ze van elkaar willen weten of het mooi wordt of iemand even kan helpen. Voordat ze het weten zijn er al 10 boeketten klaar. “Tjee, wat gaan we hard en ze zijn zo mooi. Zou ze bijna niet willen verkopen,” zegt Kim. Onze moeders kopen er vast wel één dus dan hebben we er toch nog één in huis staan. En eigenlijk als we ze allemaal houden dan steunen we het goede doel niet en dat willen we graag”, zegt Jasmine. “Dat is ook weer zo”, zegt Kim. Waar na de meiden weer doorgaan.
Als ze klaar zijn en er geen herfstspullen meer over zijn, gaan ze een prijsje er aanhangen. 
“Ga even aan me moeder vragen wat goed is om te vragen. Vind dat wel heel moeilijk”, zegt Vera. Waar ook de andere meiden het mee eens zijn.

Op woensdagochtend mogen ze al vroeg op de markt komen om de spullen klaar te leggen. Om 10.00 uur begint de markt en dan moet wel alles klaar staan. Als snel begint het op de markt drukker te worden en ook de verkoop van de herfstboeketten gaat goed. “Hé mam, goed dat je er bent. Wil je ook snel een boeket kopen wat ze gaan zo hard, straks heb ik er zelf geen meer,” zegt Jasmine. “Het is te hopen dat onze moeders zo ook komen, want zelf kunnen we niet een boeket kopen, dat zou raar zijn”, zegt Kim. Maar gelukkig niet veel later komen de moeders van Kim en Vera samen aangelopen en kopen ook een herfstboeket. “De verkoop gaat goed hoor. We hebben nog maar 5 boeketten en een stuk of 10 geregen stukjes. Niet te geloven dat dit zo goed gaat,” lacht Vera.

Maar wat blijkt ‘s middags om 15.00 uur hebben de meiden alles verkocht. Als net het laatste boeketje weggaat, vraagt een meneer of er nog één voor hem is, maar nee. De meneer is zo teleurgesteld dat de meiden hem beloven er nog één te maken en te komen brengen. Ze schrijven het adres op en de meneer gaat blij weg.

“Nu maar eens even tellen hoeveel geld we hebben verdiend en wat we af gaan geven”, zegt Kim. “Hoezo wat we af gaan staan? We geven alles toch weg?”, wil Jasmine weten. “Ik dacht misschien kunnen we zelf een paar euro houden om iets te kopen”, zegt Kim. “Nou, dat dacht ik van niet. We zouden dit doen voor het goede doel omdat we erachter staan. Oké”, wil Jasmine weten.

“Eigenlijk hebben jullie wel gelijk. Laten we tellen en het gaan wegbrengen”, zegt Kim De meiden tellen het geld en komen uit op 
€ 175,25. Dat brengen ze weg en de namen van de meiden worden genoteerd en het bedrag. “Waarom wilt u dit allemaal van ons weten”, wil Vera weten. “Oh, hebben jullie niet gehoord dat we ook een prijs uitdelen aan diegene die het leukste kraampje had of iets verkocht”, zegt de mevrouw. Stomverbaasd kijken de meiden elkaar aan en lachen. Nee, dat wisten ze dus niet.

Om 17.00 uur was de prijsuitreiking. Die werd gewonnen door een mevrouw die al een heel jaar had zitten breien en haken. “Leuk voor die mevrouw. Ze werkt er het hele jaar voor, die wordt dan toch even in het zonnetje gezet zegt Jasmine. “Ik had ook echt niet willen winnen”, zegt Kim. “Voor ons ging het om de lol. Niet om iets te winnen. Toch?”
Waarna de meiden met een tevreden gevoel naar huis gaan.

© Radna voor speelzolder.com

Zoeken

advertentie