Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 33 guests and no members online

User Rating:  / 2
PoorBest 

Herfst ABC

A

avondzonAvondrood

De zonsondergang in de herfst is vaak iets donkerder van kleur. Avondrood is de rode gloed aan de hemel tijdens of na de zonsondergang.

 

 B

Bos

In de herfst ziet men in het bos de mooiste kleuren tevoorschijn komen. Ga maar eens in de herfst naar het bos en kijk hoeveel verschillende kleuren je allemaal ziet.

 

C

Crème

Vergis je niet in de sterkte van de zon in de herfst. Een goeie nazomer houdt in dat je echt nog zonnecrème zult moeten gebruiken als je buiten bent.

 

D

Dagen

In de herfst worden de dagen korter.

 

E

Eekhoorntjesbrood

Dit heeft niets met eekhorentjes te maken. Een eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel.

 

F

Feesten

Het seizoen herfst kent ook een aantal feesten: Werelddierendag (4 oktober) Allerheiligen (1 november) Allerzielen (2 november) Sint Maarten (11 november) Ramadan (wisselend) en nog een aantal aan geloof gerelateerde feestdagen.

  

G

GuurweerGuur

Men spreekt in de herfst vaak over guur weer. Het waait meer, het regent meer en het wordt kouder.

 

H

Hamsteren

Dieren hamsteren in de herfst voedsel zodat ze in de winter genoeg te eten hebben.

 

I

Insecten

Wie denkt dat de muggen er alleen zijn in het voorjaar en de zomer heeft het mis. Muggen tref je aan tot het einde van de herfst.

 

J

BoomJonge bomen

De schors van de bomen wordt ieder jaar dikker. Jonge bomen hebben een dunne en gladde schors. Bij het ouder worden, barst de schors en komen er kloven in. Oude bomen hebben vaak lange barsten, zoals de linde en de eik. De schors van de beuk blijft altijd glad en licht van kleur. Die van de Den vormt dikke schubben.

 

K

Knolgewassen

Midden in de herfst is het de tijd om bol en knolgewassen in je tuin te gaan planten.

 

L

Lork

Dat is een naaldboom, maar wel een buitenbeentje. Want in de herfst verkleuren zijn naalden en daarna vallen ze af.

 

M

Mist

In de herfst kan het gebeuren dat je 's ochtends wakker wordt en dat je haast niet naar buiten kunt kijken. Buiten is alles wazig, er is mist.Mist vormt zich bij kalm weer, wanneer de lucht te veel waterdamp bevat. Kom deze vochtige, warme lucht in aanraking met een koude luchtstroom, dan verandert de waterdam in heel kleine waterdruppels. De waterdamp condenseert en vormt een wolk. Deze blijft boven de grond of boeven het water hangen. Soms kan mist zo dicht zijn, dat je nauwelijks een hand voor ogen ziet.

 

N

Nazomerweer

Een periode na de zomer (de herfst dus) waar het toch nog mooi weer is.

 

O

Oudewijvenzomer

Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd, maar over de datering van dit begrip bestaan misverstanden. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen 17 en 25 september.

 

P

PaddenstoelenPaddenstoelen

In de herfst zie je ook meer paddenstoelen (vooral meer kleuren) dan in de lente of zomer.

 

Q

Quercus cerris

Een moseik (een eikenboomsoort)

 

R

Regen

De herfst is ook een jaargetijde dat de regen (helaas voor de mensen) er veelvuldig is.

 

S

Sinterklaas

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar Sinterklaas is een herfstfeest. Het rare is als je het andere vraagt denken ze eerder aan de winter dan aan de herfst. Waarschijnlijk komt dit doordat als het sinterklaasfeest er is de dagen al zo kort zijn, dus vroeg donker en het sinterklaasfeest in december is. Maar de herfst duurt tot 20 december.

 

T

Tuin

De tuin heeft in de herfst net als het bos prachtige kleuren.

 

U

Uit

Omdat het in de herfst nog heel goed mogelijk is dat je een mooie nazomer treft is dit ook een periode dat men er vaak op uittrekt. Fietstochten, wandelingen maar het gebeurd ook nog dat men in de herfstvakantie een weekje kan kamperen.

 

V

Vijvers

De herfst is ook een periode waarin de vijvers in tuinen verzorgt moeten worden. De vissen in deze vijvers krijgen nu ook wat minder eten en stopt zelfs als de temperatuur onder de 10 graden komt. De niet winterharde vissen worden uit de vijvers gehaald om binnen de aankomende winter te kunnen overleven.

 

W

KlokWintertijd (winteruur)

De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. De Ministerraad heeft besloten dat de zomertijd in elk geval tot en met 2006 ingaat in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. De klok gaat dan een uur terug van 3 uur naar 2 uur. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt.

 

X

Xylograaf

Is een houtsnijder.

 

Y

Y(IJzel)

Ook al is het herfst wees er op bedacht dat in deze periode ook vaak al ijzel voor komt. Als de grond bevroren is en een zachte wind voert erg vochtige lucht aan, dan zet dit vocht zich af op de grond. Daar verandert het in een laag zeer hard ijs. Pas dus goed op bij ijzel! Wanneer Kou, wind en regen kunnen samen bovendien zorgen voor hagel of sneeuw.

 

Z

Zweden

De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittazomer, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober).

 

Zoeken

advertentie