Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 50 guests and no members online

User Rating:  / 4
PoorBest 

Wat is de lente weer vroeg

giraffen“Mam, kijk eens wat ik zie bij het jeugdjournaal!”, roept Olivier. Mama kijkt naar de televisie en daar zie je al een pas geboren giraf en kleine kuikentjes. “Zijn die niet een beetje vroeg?”, wil hij weten. “Ja, dat kan je wel zeggen. De lente begint pas over een aantal weken”, zegt mama.
“Hebben ze het nu dan niet veel te koud? Worden ze soms warm gehouden?”, wil Olivier allemaal weten. “Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe ze dat doen. Denk wel dat de verzorgers er extra goed voor zullen zorgen. Misschien wel meer eten en hooi”, antwoordt mama. “Hoe kom ik dat te weten dan?”, wil hij nieuwsgierig weten. “Dat weet ik ook niet. We kunnen het vragen op de kinderboerderij en wie weet staat er wel wat over op het internet. We kunnen zo wel even kijken, maar als ik het niet kan vinden doen we het een andere keer want je moet wel naar bed toe. Is dat goed?”, wil mama weten.

Helaas kan mama het niet snel vinden en ze belooft dat ze samen de volgende avond verder zullen zoeken.
“Mam, heb je nog wat gevonden op het internet?”, wil Olivier de volgende ochtend weten. “Lieverd, wat ben je er druk mee”, zegt mama. “Ja, ik wil graag weten hoe die kleine beestjes warm worden gehouden. Het is nog lang geen lente dat ze door de zon warm worden gehouden”, antwoordt hij. “We zullen straks, na het eten verder zoeken, alleen moeten we dan voor een keer het jeugdjournaal overslaan. Anders is het veel te laat voordat je in bed ligt”, zegt mama. Olivier vindt dit helemaal niet erg, die is veel te nieuwsgierig naar andere zaken.

Als mama en Olivier ’s avonds op de computer gaan zoeken, vinden ze niet de antwoorden die ze willen hebben. Na een uur zoeken weten ze nog niet hoe pas geboren eendjes of giraf warm worden gehouden als het nog geen lente is. Als papa thuis komt, zitten mama en Olivier nog steeds achter de computer. “Hé, wat doe jij nu nog op”, wil papa weten. “Ojee, is het al zo laat. Olivier en ik zijn aan het zoeken hoe pas geboren eendjes en een giraf warm worden gehouden als het nog geen lente is. Ik dacht dat we dat wel zouden vinden op het internet, maar we vinden echter niks”, zegt mama. “Nee, ik denk ook niet dat je iets vindt op het internet, maar eerder in de dierentuin zelf. We kunnen ook in het weekend naar een dierentuin gaan en het vragen. Vind je dit iets”, wil papa weten. Uiteraard is Olivier erg blij, want wie gaat er nu zomaar even naar een dierentuin. “Gaan we dan samen?”, wil hij weten. “Nou ja, vind je dit leuker dan met zijn allen”, wil papa weten. “Ja natuurlijk!”, roept Olivier.

Zaterdag gaat papa met Olivier naar de dierentuin terwijl mama Tess en Martijn bezig houdt. Want als zij weten waar papa en Olivier heen gaan dan willen ze ook heel graag mee. Gelukkig heeft mama ook een goed plan, even naar opa en oma. Dat ook altijd een erg leuk uitje.

Papa en Olivier hebben het alleen al in de auto heel gezellig. Ze praten en maken veel grapjes en voor je het weet zijn ze bij de dierentuin. “Hé papa, kijk daar eens! Ik zie de ingang al”, roept Olivier. “Eerst even een kaartje kopen jongen. Dan pas mogen we naar binnen”, roept papa als Olivier al weer ver vooruit holt.
Bij de kassa vraagt Olivier: “Weet u ook waar het kleine girafje is? ”. De mevrouw achter het loket legt aan papa uit waar hij de giraffen kan vinden. “Olivier, we zijn toch niet alleen gegaan voor de giraf. We kunnen meteen toch naar alle dieren kijken. Wie weet zijn er nog wel meer babydieren geboren. Das gelijk leuk om naar te kijken. We hebben mama ook beloofd om foto’s te maken. Die mogen we dan weer aan Tess en Martijn laten zien”, zegt papa. Nu Olivier weet dat ze straks echt naar het babygiraf gaan kijken, gaan ze een stuk rustiger langs de dieren. Ze lopen langs de olifanten, aapjes, papagaaien en een mededelingenbord. Daarop staat vermeld dat er vanmiddag vanaf 14.00 uur de babykamer open is. “Wat is een babykamer?”, wil Olivier weten. “Ik denk dat daar de babydieren zijn, waaronder dus het girafje. We zullen eerst maar even iets gaan eten, daarna is het ook pas open”, zegt papa.

Olivier wordt echt heel erg verwend. Tussen de middag eet hij samen met papa frietjes en mag hij in plaats van melk een flesje cola. “Ik word echt heel erg verwend hè papa, anders mag ik dit niet eten”, zegt Olivier. “Nee, dat heb je goed. Dus denk erom dat je het niet aan Martijn zegt wat je op hebt. Dan hebben we ruzie in huis”, antwoordt papa. “Maar hij is toch met mama en Tess naar oma. Die heeft ook altijd lekkers”, antwoordt hij weer. Daar had Olivier weer gelijk in.

“Kom, als je nu nog even je flesje leeg drinkt dan kunnen we naar de babydieren toe. Als ik op mijn horloge kijk dan zal die nu wel open zijn”, zegt papa.
Olivier slurpt zijn flesje leeg en dan gaan ze hand in hand op pad. “Ik zie daar een groot plaatje hangen van babydieren. Zie je die ook papa?”, wijst Olivier. “Ja, ik zie dat. Er staat ook een meneer, ik denk dat we daar wel naar toe kunnen lopen”, zegt papa.

“Hallo meneer, mogen we hier naar binnen om bij de babygiraf te gaan kijken?”, vraagt Olivier. “Ja, die staat een stukje verderop. Ga maar vast kijken dan kom ik ook zo en dan zal ik wat over vertellen”, zegt de meneer. Samen met papa loopt hij naar de girafbaby. “Oh, wat is hij klein papa, maar wel een erg lange nek”, roept Olivier. “Je moet niet hard praten. Daar zal hij van schrikken. Maar je hebt gelijk, wat een lange nek”, zegt papa.

Als de meneer bij de giraffen komt staan, komen ze meteen aanlopen. “Ja, jullie denken daar komt wat lekkers aan hè”, zegt de meneer. “Goedemiddag allemaal, ik zal jullie wat meer vertellen over de dieren die binnen staan.
De dieren die binnen staan mogen niet naar buiten omdat dit te koud is. Kijk maar eens naar dit babygirafje. Als we die nu buiten zetten dan zal hij overlijden. Nu staat hij lekker warm binnen, krijgt extra eten en samen met zijn mama kan hij groter groeien. Eigenlijk alle dieren die een baby hebben gekregen staan binnen. Het is veel te koud en ze vinden minder eten. Tevens leggen we binnen extra hooi en stro zodat ze lekker warm blijven. De moeders mogen met de kinderen binnen blijven tot dat het buiten ongeveer 10-15 graden is. Dan zijn de dieren ook al een stuk groter. Kunnen zelf het eten zoeken en hebben een dikke huid gekregen. Niet alleen hier staat een babygiraf. Als jullie straks doorlopen zien jullie nog een babyolifant en kleine eendjes. Ook die zijn binnen en niet buiten. In de eendenkooi zal je overigens een lamp zien hangen waar de eendjes onder zitten. Dit is heerlijk warm. Heeft iemand nog een vraag na mijn verhaal?”, wil de meneer weten. “Ik wil iets vragen”, roept Olivier. “En wat wil je weten jongeman?”, vraagt de meneer. “Volgens de televisie mogen er pas baby’tjes komen als het lente is. Hoe kan het dan dat er nu al baby’tjes zijn, de lente is pas over een paar weken”, vraagt hij. De meneer begint te lachen en vraagt: “Waar heb je dit gezien dan?”. “Dat hebben ze op het jeugdjournaal gezegd”, antwoordt hij. “Dan hebben de mensen het niet helemaal goed. Meestal met het begin van de lente komen er nieuwe baby’tjes. Dit komt omdat het dan warm wordt, maar soms doen de dieren ook wat ze zelf willen. De baby’tjes die er nu al zijn willen gewoon niet wachten op de lente. Ze willen dan groot zijn en lekker buiten kunnen spelen. Maar het klopt wel dat als het lente is of bijna lente worden er dieren worden geboren. Onze dieren hebben misschien al zin in de lente, dat er daarom al baby’tjes worden geboren. Dat kan ik ze niet vragen. Wel jammer hè”, zegt de meneer. Olivier knikt.
Een paar andere kinderen vragen nog wat en dan stelt de meneer voor dat ze ook bij de andere baby’tjes gaan kijken. “Oh papa, wat zijn die eendje lief. Kunnen we er niet één meenemen?”, vraagt Olivier. “Nee lieverd dat kan niet. Dan gaat hun mama huilen en ook baby’tjes worden groot. Kijk maar naar Tess”, antwoordt papa. “Oja, das waar. En dan worden ze ook net zo ondeugend als Tess”, lacht hij.

“Kom ik denk dat we nog even verder gaan kijken en dan eens naar huis moeten. Mama zal thuis wachten met eten en dan kan je alles vertellen wat we hebben gezien. Mama zal vast net zo benieuwd zijn hoe de dieren zich warm houden en waarom ze nu al zijn geboren”, zegt papa.

Op de terugweg valt Olivier echter in slaap. Hij heeft ook zoveel gezien in de dierentuin. Maar nu weet hij wel waarom er nu al baby’tjes zijn en hoe ze warm worden gehouden.

 

© Radna 2005 voor SpeelZolder

 

Zoeken

advertentie