Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 724 guests and no members online

User Rating:  / 1
PoorBest 

De Meiden en het Paasontbijt

Paasbrood“Hebben we alles bij ons”, vraagt Jasmine aan Kim en Vera. Vanmorgen is er op school het Paasontbijt. De school zorgt voor de meeste dingen maar het is ook de bedoeling dat de leerlingen wat me nemen. Jasmine heeft gezorgd voor opgerolde pannenkoeken, Vera heeft een krentenstol gekocht en Kim wilde heel graag yoghurtbolletjes meenemen.

Op school is het een drukte van belang. Alle kinderen lopen door elkaar heen want ze weten niet waar ze de meegebrachte dingen moeten laten. Voordat ze echt aan het paasontbijt beginnen is het de bedoeling dat alle kinderen in de grote zaal gaan zitten. Daar wordt door de leerkrachten en toneelstuk gespeeld. Vol verwachting zit iedereen te kijken wat het brengen zal en waar het over zal gaan.

Het verhaal blijkt te gaan over een meisje, gespeeld door de leerkracht van handenarbeid, die graag in een kasteel Pasen wil vieren. Het is alleen niet zo gemakkelijk om het kasteel binnen te komen. Je moet eerst langs lakeien. Als je daar dan langs bent moet je onderweg nog opdrachten doen en dan aan het einde blijkt dat je aan een grote tafel komt te zitten en zit daar alleen de koning en koningin. Het meisje dacht dat op een kasteel heel veel mensen wonen en je met heel veel mensen aan een tafel mag zitten eten. Helaas is dit dus niet zo. Het leuke is dat het meisje nu wel een paasontbijt heeft gehad in een kasteel. Aan het einde van het verhaal blijkt dat het meisje dit alles heeft gedroomd en heel graag met haar vader en moeder Pasen wil vieren. Als het toneelstuk af is gelopen klappen alle kinderen heel hard. De meesters en juffen hebben hier heel veel werk aan gehad.

Dan is het tijd voor het Paasontbijt. Je mag zelf weten waar je gaat zitten. Kim, Jasmine en Vera gaan bij elkaar zitten. Aan tafel komen er nog een paar jongens uit de klas zitten. “Zo en wat vonden jullie van het toneelstuk?” vraagt Vera. De jongen naast Kim antwoord: “Het zag er wel leuk uit”. “Leuk uit? Hoe bedoel je leuk uit. Het is best veel werk voor de leerkrachten geweest om dit te doen”, reageert Kim erop. Een andere jongen is het daar wel mee eens en zegt;”Ja het is niet niks om een toneelstuk alleen voor Pasen te doen. Verder doe je het nooit meer”. “Ik ga vragen of ze dit niet elk jaar doen”, zegt Jasmine. Bij toeval komt de juf van engels bij hun aan tafel zitten en ze stellen haar die vraag. Waarop de juf antwoord: “Ja we doen dit elk jaar voor de leerlingen die nieuw op school zijn. Met Pasen doen wij een toneelstuk en net voor de zomervakantie doen leerlingen een toneelstuk”. “En zijn dat elk jaar dezelfde leerlingen van een groep?” vraagt Vera. “Nee, dat is niet zo. Het ene jaar doen de leerlingen van groep 2 iets maar het andere jaar kan ook de klassen die weg gaan een toneelstuk doen”, antwoord de juf. Vera en Kim hopen dus dat dit niet dit jaar is dat zij iets moeten doen.

Voordat je echt mag gaan eten wil de directeur nog iets zeggen: Welkom allemaal op het Paasontbijt. Ik heb eens rond gekeken over de tafel heen en zie dat iedereen hele lekkere dingen mee heeft genomen. We gaan zo per tafel, langs de lange tafels en dan mag je jou bordje vullen. Daarna kan je weer plaats nemen en gaan ontbijten. Op elke tafel staat al drinken klaar dat kan je zo pakken. We beginnen bij deze tafel hier, hij wijst met zijn vinger, en per tafel mag je lopen. Eet smakelijk allemaal en ik wens jullie een goede vakantie”. Want na deze dag hebben de kinderen een week vrij.

De tafel waar Jasmine, Vera en Kim aan zitten zijn als derde aan de beurt. Jasmine kijkt eens goed over de tafel heen wat er allemaal staat. Ze ziet staan krentenbrood, karamelbolletjes, yoghurtbolletjes, belegde witten en bruine bollen, yoghurt waar je van alles in kan doen, toast en geroosterd brood. “Het ziet er allemaal zo lekker uit. Ik weet bijna niet wat ik zal nemen”, zegt ze. “Zie je hoe hard mijn yoghurtbolletjes gaan. Ik zal er zo snel één pakken, want anders zijn ze echt op”, zegt Kim.

Terug aan tafel beginnen ze tegelijk te eten. “Hmmm, het is allemaal wel heel erg lekker hoor”, zegt Vera. “Ja, dat kan je wel zeggen. Dit is ook erg lekker hoor”, zegt Jasmine. “Wat is dat dan?” vraagt Kim. “Volgens mij is het een broodje met kleine stukjes karamel erin. Het smaakt heel apart in ieder geval”, antwoord Jasmine. Iedereen aan tafel vindt het heel lekker en leuk wat iedereen mee heeft genomen. ”Gaan jullie deze vakantie nog iets leuk doen?” vraagt de juf. “Ja, wij wel hé”, zegt Kim. “We gaan naar de film. We willen een dagje gaan zwemmen en we gaan nog veel meer doen”, is de reactie van Vera, want die wil niet zoveel erover zeggen. De juf wenst de meiden een leuke vakantie en gaat verder met haar broodje.

Als het bijna 10.00 uur is en iedereen klaar is met eten, ruimt iedereen per tafel zelf de plastic borden en bekers op. Bestek was er niet omdat er bolletjes waren.
“Nu nog even naar het handenarbeidlokaal om onze cijfers te halen en dan gaan we vakantie vieren hoor”, zegt Jasmine.Voor handenarbeid moesten ze iets maken wat met Pasen te maken heeft daar kregen ze een cijfer voor. Jasmine heeft een paashaasje van stof gemaakt. Vera heeft een mandje gemaakt met echte veren en Kim had een palmpasenstok gemaakt. Ze hebben hier een paar weken aan gewerkt. B

ij handenarbeid maak je altijd iets waarvoor je net voor een vakantie een cijfer krijgt. 
In het lokaal hangt de lijst met namen en daarop wat voor cijfer je hebt. Vera heeft een 7, Jasmine een 71/2 en Kim een 8. De meiden zijn heel trots op hun cijfer. Nadat ze het werkje gepakt hebben en voorzichtig in een tas hebben gedaan gaan ze het lokaal uit.

“Zo en nu gaan we vakantie vieren. We hebben ons cijfer gehaald, het eten was lekker en nu hebben we Paasvakantie!” zegt Jasmine. De meiden lopen de school uit en terwijl ze op de fiets klimmen om naar huis te gaan zitten ze al te verzinnen wat ze deze vakantie als eerste zullen doen. Maar ja de vakantie is lang genoeg en daar kan je zoveel in doen. En als we de meiden een beetje goed kennen dan hebben ze aan 1 weekje vakantie niet genoeg. Die maken zoveel mee dat ze wel heel veel weken vakantie kunnen hebben.

© Radna 2003 voor speelzolder.com

Zoeken

advertentie