Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 51 guests and no members online

User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Winter ABC


Après-ski
feestje


Na het skiën, langlaufen of snowboarden gaat men tijdens de wintersport vaak nog wat drinken in de plaatselijke cafés. In deze cafés treden vaak ook nog artiesten op die bij voorkeur  meezingers, in de taal van de toeristen ten horen brengen.

 
Boerenkool


Boerenkool ook een echt wintergerecht. Men zegt dat de boerenkool het lekkerste is, als deze een nacht vorst heeft gehad.

 
Chocolademelk


Een echt winterdrankje dat bij voorkeur warm gedronken wordt en voor de echte liefhebbers ook nog met slagroom.

 
Dassen


Naast de dieren, die de hele winter slapen, zijn er ook dieren, die in de winter rusten. De meeste tijd blijven ze in hun hol, maar  soms komen ze naar buiten om voedsel te zoeken. Dassen, zijn dieren, die een winterrust houden. Ze verblijven in de winter in een hol onder de grond. Het zijn geen echte slapers, want bij gevaar zijn ze meteen wakker.

 
Erwtensoep


Een echt wintergerecht wat maaltijdvullend is en bij voorkeur gegeten wordt met roggebrood en spek.

 
Freestyle
Skieen


Freestyle skiën en snowboarden, is een spectaculair onderdeel van de skisport in zijn algemeen. Men voert hier allemaal prachtige oefeningen uit (salto's etc.) op skipistes.

 
Gluwijn


Een warme wijn die geliefd is na het skiën.

 
Hagelstenen


Hagelstenen zijn stukjes ijs die op zeer grote hoogte ontstaan. Dit omdat daar de lucht erg koud is. Wanneer het voor een onweersbui erg warm is, stijgt de wind krachtig op. Daardoor worden wolken die op 1, 2 of 3 kilometer hoogte drijven, plotseling door wervelwinden omhoog geblazen tot een hoogte van wel 15 kilometer. De waterdruppels in de wolken bevriezen en klonteren samen en dat worden dan die vervelende hagelstenen.

 
Inlineskaten


Fanatieke schaatsers houden hun conditie en techniek in de zomermaanden op peil doormiddel van inlineskaten. Buiten dat schaatsers deze sport in de zomer beoefenen om hun techniek en conditie op pijl te houden, zijn er ook veel mensen die deze sport in de wintermaanden beoefenen.

 
Jury


Bij veel wintersporten is er een jury aanwezig om de prestaties te beoordelen. Denk dan aan freestyle skiën,  snowboarden, kunstrijden op de schaats en  schansspringen etc.

 
Koek en zopie


Een tentje aan een schaatsmeer waar versnaperingen verkocht worden. Vooral erwtensoep en warme chocolademelk.

 
Langlauf
Langlaufen


Een soort ski's (smaller en langer), waarmee men zich "lopend, glijdend" verplaatst over lange afstanden.

 
Moonboets


Een vaak met bond gevoerde laars die heel erg warm zit in de winter.

 
Nieuwjaarsduik


Een steeds weer groeiend aantal mensen begint het nieuwe jaar door in het ijskoude water te duiken op 1 januari. De eerste georganiseerde nieuwjaarsduik was in 1965 en er deden toen 7 deelnemers mee.  In 2004 waren dat er al 8000.

 
Oefenen


Als je op wintersport gaat zul je van te voren eerst flink moeten oefenen, zodat je tijdens je winterport geen spierpijn of blessures op loopt.

 
Polstokspringen


Iets wat wij je in de winter niet adviseren te doen, ook al is het water niet bevroren de buitentemperatuur en de temperatuur van het water is zo laag dat je snel bevriezingsverschijnselen op kunt lopen.

 
Quilt


Is een doorgestikte deken. De meeste mensen hebben in de wintermaanden extra dekens of een extra dik dekbed op hun bed liggen.

 
Rodelen


Rodelen is met een slee over een baan glijden. In wintersportgebieden worden ook tochten in de avonden georganiseerd, dan ga je met een sleetje in het donker langs een verlichte baan de skipiste af.

 
Schaatsen
Schaatser


Voor Nederlanders dé grootste hobby in de winter, zodra er sterk ijs is worden de  schaatsen ondergebonden en zie je op veel sloten en meren mannen, vrouwen en kinderen schaatsen.

 
Toertochten


Zodra in Nederland er sterk ijs is worden er toertochten georganiseerd. Het is ieder jaar een strijd welke gemeente de eerste mag en kan organiseren. Voor dit soort toertochten hoeft het niet lang gevroren te hebben, omdat deze vaak plaats vinden op ondergelopen weilanden.
Uitgaan


Het uitgaansleven in de wintermaanden is een stuk rustiger als in de zomer, omdat de buitentemperaturen zo laag zijn, is het niet lekker om op een terrasje te zitten. In wintersportgebieden is het uitgaansleven echter op zijn top.

 
Vogels voeren


In de wintermaanden, zeker als het gevroren heeft hebben de vogels moeite om naar voedsel te zoeken. Dit is de reden waarom (gelukkig) veel mensen pinda's of vetbollen voor de vogels buiten hangen.

 
Wanten
wanten


Wanten zijn hele warme handschoen zonder vingers.

 
XL


Extra Large, in wintermaanden draagt men kleding bij voorkeur extra groot omdat je dan meer lagen over elkaar kunt dragen.

 
Y(IJ)zel


IJzel ontstaat vaak aan het einde van een vorstperiode. Er zijn dan twee luchtlagen, in de onderste vriest het en in de bovenste zitten  warme regenwolken. De regen uit die wolken heeft net niet genoeg tijd om te bevriezen, maar op het moment dat deze regen de koude grond, wegdek of iets dergelijks raak bevriest deze wel. Er vormt zich dan een dun laagje ijs. Doordat dit ijs doorzichtig is, is het vaak niet goed te zien. Voor het verkeer is dit dan ook erg gevaarlijk.

 
Zeewater
man aan strand


Zeewater bevriest niet, dit komt omdat de zee zout is. Alleen bij zéér, zéér strenge vorst vormt zich een ijslaag.

 Zoeken

advertentie