Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish

SpeelZolder

advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 92 guests and no members online

User Rating:  / 1
PoorBest 

Soorten zand

 
 

Rivierzand

Rivierzand is mooi glimmend en ‘vers’: niet helemaal afgesleten door de zee. Er zitten nog scherpe hoekjes aan de korrels. Je noemt het ook wel ‘scherp zand’. Als er ergens gebouwd wordt, staat er meestal een grote witte zak met rivierzand. Als je een beetje in je handen neemt, merk je hoe grof het aanvoelt.

Zeezand

De rivieren stromen naar de zee en het meegevoerde zand eindigt als zeezand. De zee slijt het helemaal af, doordat de golven alsmaar er tegen aan blijven duwen. Daardoor is zeezand glad en rond, en veel fijner dan het nog hoekige rivierzand. Ook zitten er kleine schilfertjes tussen: door het zeewater fijngemalen resten van schelpen en slakkenhuizen. Dit zijn de schilfertjes die na een dagje strand op je huid blijven plakken.

Woestijnzand

Woestijnzand is vaak rood. Onder de microscoop herken je woestijnzand doordat de korrels wel afgerond zijn, maar dof. Water maakt zand glad en glimmend. Woestijnzand wordt rond door de wind, want die blaast de zandkorrels tegen elkaar aan. Dan schuren de korrels tegen elkaar en slijten aan elkaar. Doordat woestijnzand niet met water in aanraking komt, blijft het dof.

Kleuren zand 
Als je een beetje zand in je hand houdt, lijkt het één kleur, maar als je goed kijkt dan zie je allemaal verschillende kleuren. Alle zanden uit Nederland zijn verschillend van kleur en grootte. Het zijn eigenlijk verschillende combinaties zand: Kleine riviertjes komen uit op een grote rivier en dan worden verschillende zandsoorten gemengd. De kleurverschillen hebben dus te maken met de kleur en samenstelling van het gesteente van de bergen. Als een vulkanische berg afbrokkelt en gruis wordt, is het zwart zand. Is het zand geler, dan zit er meer ijzer in de steentjes. Is het zand witter van kleur dan zit er weer meer bergkristal in.

In Nederland zijn meer dan een paar honderd soorten zand. Bij ons in de duinen langs de Noordzee zijn er dus ook heel veel verschillende soorten zand. Het zand bij Zandvoort en Bloemendaal is geler dan het zand bij Bergen en Schoorl. Welk schelpgruis tussen de steentjes zit speelt ook een rol.

 Bron: Thinkquest

 

 
   

Zoeken

advertentie