SpeelZolder

Dutch English French German Italian Portuguese Spanish Swedish Turkish
Kleuren, knutselen, spelletjes alles voor kinderen en ouders
advertentie

Socialmedia

Hyves Facebook Twitter SpeelZolder op - Hyves - Facebook en Twitter

Wie is er op de site?

We have 111 guests and no members online

Lizzy en Tom: het avontuur tussen twee werelden

Slot

Mijnheer Bhoeleng heeft een klein boeken winkeltje, in een achteraf straatje waar grote gebouwen zijn winkeltje overschaduwen, met veel oude vergeten boeken over het occulte en oude wijsheden. Mevrouw Hanckel, Tom en Lizzy hebben daar al heel wat boekwerk dagen achtereen bestudeerd. Op een vide achter in de winkel, die zo gesitueerd is dat je de winkel in kunt kijken, waar je met een kleine trap, die overigens wel een opknap beurt kan gebruiken, naar boven komt.

Het is een druilerige dag toen het drietal weer besloten naar het boekenwinkeltje van meneer Bhoeleng te gaan. Het flauwe september zonnetje dat tussen de buien door schijnt kan het kleine donkere winkeltje niet voldoende verlichten. Tom, Lizzy en mevrouw Hanckel zitten dan ook met een kleine lampje aan een tafel, die maar net tussen de hoge boeken kasten past, diep in de boeken gedoken.

Het is half een, meneer Bhoeleng sluit voor het twaalf uurtje zijn winkeltje en samen met Tom Lizzy en mevrouw Hanckel eet hij een broodje. "Zo ik heb wat broodjes laten komen en een vers bakkie leut gemaakt, het is niet erg druk vandaag, ik sluit de winkel voor de rest van de dag en ga jullie helpen", stelt meneer Bhoeleng voor. Hij had het al zolang aangezien en opgevangen wat het drietal bezig hield, dat hij nu maar besloot ze te helpen.
Meneer Bhoeleng verdween voor een moment en kwam met een groot donker boek terug, met een ongekend respect behandeld meneer Bhoeleng het boek en legt het op de tafel.

"Ik denk dat we hierin wel kunnen vinden wat we zoeken", zegt meneer Bhoeleng, en slaat het boek open. Op dat ogenblik begint er beneden in de winkel een raar schouwspel van vreemde donkere bolletjes en een bizar geluid barst los. Het viertal schrikt op en kijken naar beneden. "Wat is dat nou…?!", zegt mevrouw Hanckel verbaast. "Het is bijna mooi, als ik niet zou weten dat dit het werk is van het wezen dat jullie heeft lastig gevallen".

Tom en Lizzy kijken elkaar aan en weten dat dit weer het spel is van het wezen en dat het ook ditmaal weer voor veel ellende kan zorgen. De bolletjes vormen zich als een zwerm bijen en komen in een snelle vaart via de trap omhoog en blijven vlak voor het gezicht van meneer Bhoeleng zweven. "Als jullie denken dat jullie me kunnen verbannen uit jullie leven hebben jullie het goed missss…!!", buldert de stem. "Tom…?! Hou me vast ik kan dit niet aanzien wat is dat!", gilt Lizzy en ze pakt hem stevig beet. "Dat weet ik toch ook niet!," roept Tom bijna boos, hij kan zich nauwelijks beheersen. De minuten lijken uren van angst maar meneer Bhoeleng lijkt niet onder de indruk en begint hardop te lezen uit het boek, in een taal dat het drietal nog nooit eerder hadden gehoord. En weer die immense kou die Tom en Lizzy al eerder in het kantoortje in de bieb hadden gevoeld, vulde ditmaal het boeken winkeltje. De stank zo sterk ondraaglijk, maakte dat mevrouw Hanckel bijna moest overgeven. De bolletjes ‘vliegen‘ in formatie om de hoofden van het viertal en probeert zo angst te zaaien. Maar terwijl meneer Bhoeleng onverstoorbaar door leest voelt Lizzy zich steeds meer en meer gerust gesteld en voelt hoe ze liefde voor haar vriend Tom heeft en geeft hem een spontane zoen op zijn wang, Lizzy krijgt een kleur. "Ik voel me ineens niet meer bang Tom", zegt ze.

"Eigenlijk voel ik me ook heel goed Lizzy", antwoord Tom en kijkt mevrouw Hanckel vragend aan. En als of het was afgesproken geeft het viertal elkaar een hand, waardoor er een gesloten kring ontstaat. Het gevoel van respect en eerbied dat ontstaat, maakt dat het wezen geen vat meer kon krijgen op het viertal. Al probeert het wezen het uit aller macht, hij manifesteert zich als een groot wit skelet zoals je wel eens ziet in een horrorfilm.

Maar de kracht van respect en liefde is zo sterk dat de bolletjes als waterdruppels uiteen spatte en als verse natte sneeuw op de grond smelt, en het wezen met een scherpe schreeuw verdween in het niets als een slechte film op een vage doek. De intense kou maakte plaats voor de warmte, toen werd het stil.,, Het is weg ", roept mevrouw Hanckel uit, haar ogen waren zo groot als schoteltjes van verbazing haar gelaat als van iemand die zojuist ontwaakt uit een diepe depressie. Lizzy is enkel stil, en houd nog altijd Tom stevig vast, haar hoofd leunend op Tom’s schouder.

"Wat is dat voor een boek, wat heeft U nu gelezen," vraagt Tom nieuwsgierig.
"Het is over nu, het wezen zal jullie geen kwaad meer kunnen doen", stelt meneer Bhoeleng "respect en liefde heeft overwonnen".
Lizzy heeft het hele verhaal opgeschreven en bij een uitgever uitgebracht als een goed spannend kinderboek, niet verteld dat het eigenlijk een waar gebeurd verhaal is. Maar een ding dat ze een ieder wil meegeven is, dat je het kwaad het beste kan ‘bestrijden’ met liefde. Hun motto is dan ook voor de toekomst eer en respecteer en heb lief alles dat leeft.


©2002 Ina voor speelzolder.com

 

Zoeken

advertentie